یکشنبه ۳۰ آذر ۱۴۰۴ - ۱۳:۱۷
پژوهش عامل اقتدار دانشی و ضامن هویت دینی در جامعه شبکه‌ای امروز است

حوزه/ مدیر حوزه‌های علمیه خواهران گفت: اقتدار نرم نظام اسلامی در گرو اقتدار دانشی و علمی است و نهاد پژوهش باید با رویکرد آینده‌پژوهانه پاسخگوی چالش‌های فکری و فرهنگی جامعه باشد.

به گزارش خبرگزاری حوزه،حجت‌الاسلام والمسلمین علیزاده مدیر حوزه‌های علمیه خواهران، در مراسم تودیع و معارفه معاون پژوهش حوزه‌های علمیه خواهران که با حضور مدیران‌کل و کارکنان ستادی معاونت پژوهش در سالن همایش شهید سلیمانی حوزه‌های علمیه خواهران برگزار شد، بر اهمیت راهبردی پژوهش در عصر حاضر تأکید کرد و با تصریح بر اینکه «پژوهش دیگر یک فعالیت تزئینی نیست، بلکه مسئله حیات و ممات فکری جامعه اسلامی است»، اظهار داشت: در عصر کنونی که جامعه جهانی با سرعتی بی‌سابقه در حال تحول است، متوسط عمر نظریه‌های علمی به چند سال کاهش یافته و هر سه سال، حجم کل دانش بشری دو برابر می‌شود. در چنین وضعیتی، اگر ما در عرصه علم و پژوهش به‌موقع عمل نکنیم، به حاشیه خواهیم رفت و هویت فرهنگی و فکری خود را از دست خواهیم داد.

مدیر حوزه‌های علمیه خواهران، اقتدار علمی و دانشی را بنیان اصلی اقتدار نرم نظام اسلامی دانست و افزود: انقلاب اسلامی در ذات خود انقلابی فرهنگی است و استمرار فرهنگی آن منوط به اندیشه و پژوهش است. به‌تعبیر روایات اسلامی، العلمُ سلطانٌ؛ و قدرت واقعی در دنیای امروز، قدرت دانش است. اگر این قدرت در اختیار صاحبان حکمت و بصیرت باشد، منشأ تعالی است و اگر در دست ناآگاهان قرار گیرد، ابزار انحراف می‌شود.

وی جهان امروز را «جامعه‌ای شبکه‌ای و پر تضاد» توصیف کرد و گفت: در این جامعه ارتباطی، هویت‌ها سیال و ژله‌ای شده‌اند؛ ثبات از بین رفته و هر روز شکل جدیدی از سبک زندگی و تفکر ظهور می‌کند. تنها نهاد علم وحیانی و پژوهش دینی است که می‌تواند ثبات و عمق را به هویت دینی و فرهنگی جامعه بازگرداند.

حجت‌الاسلام والمسلمین علیزاده با اشاره به تحولات فرهنگی پس از دهه‌های اخیر و ظهور جریان‌های فکری گوناگون افزود: در جهانی که بیش از هزار جنبش نوپدید دینی و فکری شکل گرفته، روحانیت باید همواره چند گام جلوتر از زمان حرکت کند. همان‌گونه که امام خمینی(ره) فرمودند، روحانیت باید نبض زمان را در اختیار داشته باشد تا منفعل رویدادها نشود.

مدیر حوزه‌های علمیه خواهران با تأکید بر ضرورت داشتن نگاه آینده‌پژوهانه تصریح کرد: طراحی نقشه راه زندگی در این زمانه پرآشوب نیازمند اندیشه‌ای ریشه‌دار و جامع است تا بتوان آموزه‌های دینی را متناسب با نیازهای نسل جدید استخراج و عرضه کرد. این نسل نوجو و حقیقت‌طلب باید با اقناع فکری و معنوی هدایت شود، و این وظیفه‌ای است که فقط پژوهش می‌تواند تحقق بخشد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود از دستاوردهای معاونت پژوهش تقدیر کرد و گفت: در دوره اخیر اقدامات ارزشمندی در تثبیت جایگاه معاونین پژوهشی مدارس، تبیین نقش‌ها و وظایف، گسترش نشریات علمی و حرکت به سمت نشریات علمی–پژوهشی انجام شده است همچنین برگزاری کارگاه‌های تخصصی پایان‌نامه‌نویسی و راه‌اندازی کرسی‌های فکری و اندیشه‌ورزی از گام‌های مؤثر این معاونت بوده است.

حجت‌لاسلام والمسلمین علیزاده ضمن تجلیل از زحمات متولیان، از حجت‌الاسلام والمسلمین بابایی به‌عنوان چهره‌ای علمی و با تجربه یاد کرد و افزود: ایشان بیش از دو دهه سابقه مدیریت پژوهشی در سطوح مختلف دارند و در عرصه بین‌الملل نیز از چهره‌های شناخته‌شده علمی هستند. امید است با حضور ایشان، مسیر پژوهش در حوزه‌های علمیه خواهران با قدرت و عمق بیشتری ادامه یابد.

وی همچنین سابقه عملی و میدانی حجت‌الاسلام بابایی در حوزه فرهنگی را ارزشمند دانسته و یادآور شد: ایشان سال‌ها پیش طرح ابتکاری "امداد فرهنگی" را با رویکردی میدانی و انضمامی مطرح کردند، طرحی که می‌تواند امروز نیز در مواجهه با نیازهای فرهنگی–اجتماعی زمانه، الگوی مؤثری باشد.

مدیر حوزه‌های علمیه خواهران در پایان ابراز امیدواری کرد: با همت معاونت پژوهش و تلاش جمعی اساتید و طلاب، حوزه‌های علمیه خواهران بتوانند در عرصه تولید علم دینی، پرورش محققان نخبه و تبیین هویت فرهنگی اسلامی، نقش‌آفرین و پیشتاز باشند.

در این مراسم از زحمات سرکار خانم فاطمه کبری متولیان تقدیر شد و حجت‌الاسلام حبیب الله بابایی به‌عنوان معاون جدید پژوهش حوژه‌های علمیه خواهران منصوب گردید.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha